RAMAZAN’DA DOĞRU BESLENME

Written by

Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesiyle oruç tutanların doğru ve dengeli beslenmesi önem kazanıyor. Sıcaklarda susuz kalmanın ve uzun süre aç kalmanın ardından iftarda tüketilen besinlerde dikkat etmemiz gerekiyor. Tomurcuk olarak biz İŞ’TE SAĞLIKLI YEMEK sloganımızla ramazan ayında, sağlıklı ve dengeli besinlerle şirket personelleriniz için özel iftar yemeği organizasyonları düzenliyoruz.
Sağlıklı bir Ramazan için özenle hazırladığımız iftar menülerimizde, beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenleri sizler için maddeler halinde hazırladık.
1. Bol sıvı tüketin: Yaz döneminde vücudumuz zaten sıcak ve nemli havanın etkisiyle sıvı kaybediyor. Sağlıklı bir kişinin günde en az 3 litre su içmesi gerekiyor. Tüketilen sıvının vücudumuza faydalı olması için bir anda değil güne bölünerek azar azar, sık sık tüketilmesi gerekiyor. Ramazan ayında sadece sahur ve iftar saatlerinde sıvı tükettiğimiz için gün içerisinde ihtiyacımız olan sıvının iftardan sahura kadar olan süre içerisinde tamamlanması gerekiyor. Bilinenin aksine çay ve kahve vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamadığı gibi tam tersi sıvı kaybına neden olabiliyor. Meyve suları, gazlı içecekler gibi bol şekerli içecekler de sıvı ihtiyacını karşılamadığı gibi vücut şeker dengemizi bozuyor ani şeker düşüklüğü ve yüksekliğine neden oluyor.
2. Sahurun önemi: Sahurda hafif bir kahvaltı en sağlıklısı. Yumurta tüketmek tüm gün tokluk hissi vererek iftara kadar daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Beyaz ekmek yerine kepekli veya esmer ekmekler tüketmek de daha uzun süre tokluk hissi verecektir ve ani kan şekeri yükselmesine ve düşmesine engel olacaktır. Reçel, tatlı gibi çok şekerli gıdalardan uzak durulmalı yerine bir kase meyve tüketilerek günlük almanız gereken vitamin ve minerallere yardımcı olabilirsiniz.
3. İftar menüsü ve öğünler: Tüm gün aç kaldığımız için orucumuzu 1 kase çorba ve bir bardak su ile açmamız ve bir süre ara verdikten sonra hafif bir ana yemekle devam etmemiz hazım problemi yaşamamamıza yardımcı olur. İftar menümüzü bir anda değil de mümkün olduğunca öğünlere yaymamız daha sağlıklı olacaktır. Böylelikle şişkinlik olmaz ve almamız gereken sıvı, vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde tüketebiliriz.
4. Doğru ve sağlıklı iftar menüsü: İftar menüleriniz de kızartılarak yapılan veya bol yağlı ve salçalı yiyeceklerden uzak durmalı yerine haşlama, buğulama, ızgara veya fırında pişirilen yiyecekler tercih edilmeli. Beyaz unlu ekmekler yerine kepekli, tam buğdaylı ekmekler tercih edilmeli. Pirinç, makarna yerine bulgur veya esmer pirinç, kepekli makarna tercih edilmeli.
5. Tatlılar: Vazgeçemediğimiz tatlı ramazanda daha da dikkat etmemiz gereken bir hale geliyor. Tüm gün aç kalmak iftar saatine kadar kan şekerimizin düşmesi bol tatlı ihtiyacı hissettiriyor. Tabii ki de yemeyin demiyoruz  dikkatli tüketelim diyoruz. Şerbetli tatlılardan uzak durmalı yerine dondurma, meyve veya sütlü tatlı tüketilmelidir.
6. Yürüyüş: İftardan yaklaşık 2 saat sonra hafif bir yürüyüş tüm gece hazımsızlık yaşamamıza engel olur. Reflü, gastrit gibi hastalıklardan bizi korur.
Sağlıklı bir Ramazan geçirmeniz dileğimizle….